Ik krijg regelmatig de vraag wanneer er gestart mag worden met sporten en werken.
Wanneer de pups gefokt worden voor werk of sport, zal een goede fokker al vanaf de dag dat de pups geboren zijn, zich bezighouden met het stimuleren van de pups. Dit stimuleren zal zowel op fysiek, mentaal en sociaal vlak gebeuren.
Het vast houden, blootstellen aan geur, licht, geluid, materiaal, diverse ondergronden etc. zorgt voor een positieve ontwikkeling op zowel fysiek als mentaal vlak. Zodra de pups naar hun nieuwe eigenaar mogen, kan je vrijwel direct starten met opvoeding, socialisatie en training. Iedere pup is uniek en heeft een eigen leer tempo. Dus wanneer en waarom je ergens mee zou moeten beginnen, laat ik in deze blog even achterwegen.
Als we gaan kijken naar een fysieke belasting, zoals fietsen, hardlopen, pakwerk, behendigheid etc. Dan zou een kort antwoord op de vraag, wanneer je je hond mag belasten heel kort kunnen zijn. En wel wanneer de groeischrijven zijn gesloten.
Dat sluiten van de groeischijven is voor honden verschillend en is afhankelijk van de grootte. Bij een kleiner ras zullen de groeischijven eerder volledig gesloten zijn, dan bij een groot ras. In het overzichtje hieronder kun je een gemiddeld schema zien, van de sluiting van de groeischrijven.
Het schema heeft een groot ras als voorbeeld genomen.
- Schouder 10-12 maanden
- Elleboog 9-11 maanden
- Tenen 6-7 maanden
- Bekken 5-6 maanden
- Heup 9-11maanden
- Knie 10-14 maanden
Als we een gemiddelde pakken, kunnen we voorzichtig zeggen dat een hond pas na 14 maanden intensief mag bewegen.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we helemaal niet mogen sporten met een hond onder de 14 maanden. Waar te veel beweging niet goed is voor de ontwikkeling van het lichaam is te weinig beweging ook niet goed voor de ontwikkeling van het lichaam.
Het is dus verstandig om gedoseerd te gaan bewegen met de pup. Starten met balans en coördinatie training is echte aanrader als het gaat om voorbereiding op een actief en sportief leven.
Balans en coördinatie training
Voor een pup en jonge hond is het belangrijk om zijn lichaam goed te leren gebruiken. Dit voorkomt op latere leeftijd blessures, onjuist gebruik van het lichaam, slecht gangwerk en onzekerheid.
Als het goed is heeft de fokker al een begin gemaakt, door de pups kennis te laten maken met verschillende ondergronden, structuren, obstakels etc. Hierop kan je als nieuwe eigenaar inspelen door dit verder op te pakken.
Bij balans en coördinatie training wordt er op een verantwoorde manier gewerkt aan:
- Kracht
- Souplesse
- Conditie
- Lichaamsbewustzijn
- Samenwerken met de eigenaar
- Probleemoplossend vermogen
- Balans
- Coördinatie
- Snelheid
- Impuls control
Vanaf 8 maanden kan de belasting iets worden opgevoerd en kunnen we een start maken met conditietraining. Voorbeelden zijn korte rechte sprintjes trekken, korte stukjes zwemmen en een start maken met het leren lopen naast de fiets.
Vanaf 9 maanden mogen de wandelingen ook langer worden en mag het tempo wat opgevoerd worden. Tempowisselingen zorgen niet alleen voor een betere conditie, maar leert de hond ook meer aandacht te hebben op jou als eigenaar. Wanneer de hond 9 maanden is en je wilt graag pakwerk met de hond gaan doen, dan is dit een leeftijd waarop je langzaamaan kan starten met pakwerk training.
Wil je een goede start maken met jouw sport of werkhond? Volg dan onze speciale puppy neuswerk trainingen.
Tijdens de trainingen gaan we aan de slag met:
- Neuswerk (speuren, detectie, hersenwerkjes etc.)
- Lichaamsbewustzijn
- Samenwerken met de eigenaar
- Impulscontrole
- Probleemoplossend vermogen.
Pups vanaf 9 weken (2de enting of titerbepaling bewijs) mogen al bij ons starten. De groepen blijven klein, zodat de pups in staat blijven om te leren. Meer informatie is te vinden via de link: https://k9stes.nl/voor-hondeneigenaren-en-hondengeleiders/
©Disclaimer: dit artikel is op 28 november 2024 geschreven door Veronique Guit. Het artikel mag alleen in zijn originele staat met bronvermelding gedeeld worden. Andere manieren van delen of kopiëren van dit artikel is niet toegestaan.